Friday, September 15, 2017

♥ Bouquet Coklat ♥

Assalamualaikum..


BOUQUET COKLAT |11 september 2017 lepas, pagi tu tengah hujan lebat kat jb nie.. Memang lemau laa kan kat ofis nie haa.. Tengah-tengah hujan lebat tu, tetibe ade orang datang ofis and cari e'in.. Dalam hati cakap, sape pulak yang cari aku hujan-hujan lebat nie.. E'in dengan muka blur turun laa bawah..


Tetibe orang delivery tu terus hulurkan bouquet coklat dengan belon.. 

E'in: Eh sape bagi nie bang?
Delivery: Ade kad tu.. Bace laa..

Abes je bace terus rase malu sebab asben e'in yang hantar rupenye.. Hahaha.. Abes bising satu ofis.. Hahaha.. Dah pandai die sekarang taw!


Nak tahu sebab ape e'in dapat bouquet coklat tu? Sebab alhamdulillah 11 september lepas genap laa umo e'in yang ke 28.. Alhamdulillah Ya Allah.. Masih dipanjangkan usia..


Terima kasih untuk semua ucapan dari kawan-kawan.. Tak sangke masih ade yang ingat tentang diri ini.. Cewahhhh 😜




Tuesday, August 29, 2017

♥ Kesian Mata Makin Tak Sihat ♥

Assalamualaikum..


KESIAN MATA MAKIN TAK SIHAT | Sebenarnye e'in seorang yang rabun.. Rabun since zaman sekolah.. Tapi time tu takde laa tinggi bebeno power mata nie haa.. Kalau tak pakai spec pun boleh nampak aje..


Tapi sejak masuk umo 20an, rabun makin tinggi.. Termasuk laa silau.. Nak-nak kite nie keja jenis yang memang hadap konputer je 8 jam.. Memang makin tinggi laa power die tu kan.. Sebelum nie memang tak suke betul pakai spec, rase rimas lain macam.. Tu yang pakai contact lense aje cume kat rumah je pakai spec..


Tapi yang sedihnye, sekarang power rabun e'in sangat tinggi.. kanan -5.00, kiri -5.25 :'( .. Silau tak ingat bape tapi memang agak tinggi.. Tu yang sekarang stop pakai contact lense.. Cume pakai bile ade attend majlis tertentu je.. Nak nampak lawa sikit kononnye.. Haha.. Sekarang 24jam memang dengan spec aje laa.. Sebab kalau pakai contact lense kena order siap dengan silau sekali..


*abaikan muke yang selebet pegi keja nie haa* Sekarang malas betul laa nak make up kalau pegi keja.. Lipstick merah mak ngah pun dah malas nak pakai.. Haha..


Asben e'in ade suruh jugak e'in buat pembedahan lasik mata.. Kemain kau die offer.. Die cakap macam botol jem.. Power tinggi kan cermin nye tebal lepas tu mata kite nampak kecik.. Siot je kan.. Haha.. Tapi tu laa sebelum buat lasik tu kena check dulu mata nie sesuai ke tak.. Mulut memang cakap nak buat lasik, tapi dalam hati takut ya amat.. Tengok laa nanti nak buat ke tak..


Korang ade pengalaman dengan pembedahan lasik mata tak?

Monday, August 21, 2017

♥ Telco Mana Yang Best? ♥

Assalamualaikum..


TELCO MANA YANG BEST? | Sume orang tahu yang kat Malaysia nie ade banyak jenis telco.. Maxis, Digi, Umobile, Celcom, etc.. Kemain sume tak nak kalah offer macam-macam benefit.. Tapi bagus ke line die? Berbaloi ke tak?




Kekadang sampai kite sendiri konfius or tak tahu nak pilih yang mane satu.. Nak ikut pada majoriti pun tak boleh pakai jugak.. Kekadang tempat dorang okay, tempat kite yang tak okay.. Nak tak nak kena try and error.. Tu pun kalau rajin laa.. Haha..


Mule-mule dulu e'in penah pakai line Maxis.. Bertahun jugak bertahan.. Last-last potong sebab banyak sangat hidden charges.. Tup-tup amekkkkkk banyak kemain bill.. Lepas tu kalau balik Taman Scientex, kemain takdak line terus.. Bayang 'E' pun susah nak nampak..


Lepas tu e'in try pulak line UMobile.. Agak best sebab e'in pakai kat ipad.. Laju pun laju cume yang tak bestnye, ade sesetengah tempat yang takde line UMobile nie.. Pakai cume setahun je lepas tu potong..


Then, e'in try Digi 4G LTE pulak.. Best, laju, balik Scientex pun ade je line.. Tapi yang tak bestnye, Kalau kite dah gune 4G then kite pegi satu tempat tu line nye 'H', lembapnye Ya Allah dah macam line 'E' dah.. Lepas tu line takde kalau kat ofis e'in nie.. Bile buat report, dorang boleh cakap kat area sini dorang ade masalah and tengah upgrade.. Bile tanye bile boleh settle? Dorang boleh jawab tak tahu lagi.. Ewah ewah sedap je jawab macam tu.. Rugi tahu tak oii.. Just pakai setahun jugak Digi nie..


So sekarang e'in and asben try line RedOne pulak.. Nie lepas asben tengok ade kawan die yang offer line nie.. 20GB and RM58 sebulan.. Berbaloi laa kan.. Line laju je takde sekat-sekat kalau tengok movie or Youtube.. Oh ye RedOne nie gune line Celcom.. So kite tengok boleh bertahan sampai bile.. 


Kalau yang nie pun tak okay, tak tahu nak pakai line ape dah.. Tapi nak dikatakan sekarang nie, line telco sume same je.. Ade yang good and bad.. So kite kena berserah jelaa tengok kawasan masing-masing line ape yang okay.. Ye dak?

Tuesday, August 15, 2017

♥ Atiehilmi.com First Giveaway Ukhwah Kita Kerana Allah ♥

Assalamualaikum..


ATIEHILMI.COM FIRST GIVEAWAY UKHWAH KITA KERANA ALLAH | Alhamdulillah masih sempat lagi nie nak join.. Dah janji dengan akak atie yang e'in nak join tapi lupe nak update sampai laaa hari nie baru teringat.. Masalah pelupe makin teruk laa.. Hahahaha..




Sape yang rase tengah free tu meh laa kite join beramai-ramai.. Syarat die memang simple gile laa.. Gile pun tak simple macam nie! Hahahaha..


Kat sini e'in tunjukkan sekali hadiah kepada yang bakal menang nanti..




Haa menarik kan! So, ape tunggu lagi, join join berjemaah!

Monday, August 7, 2017

♥ Jumpe Kawan Blogger ♥

Assalamualaikum..


JUMPE KAWAN BLOGGER | Eh, macam dah lame tak datang sini laa! Oh ye laa.. Takde update pape last week sebab tak tahu nak kongsi ape.. Hahaha.. Sendu betul laa.. Hari nie datang sini sebab ade cite yang saje nak kongsi.. Hihi..


Weekend lepas e'in ikut asben ade kursus kat Puchong.. Bile dah ke sana tetibe ingat kat sorang kawan blogger nie.. Kot-kot boleh meet up sebab ade masa jap bile asben pegi kursus tu kan.. Okay deal laa dah dengan die seminggu sebelum pegi sane.. Hamek awal-awal dah inform.. Hihi..


E'in kenal die since start blogging dulu tahun 2010.. Seriously ramai blogger time tahun nie sume dah tak aktif blogging dah sekarang.. Walaupun dorang dah tak aktif blogging lagi, kitorang still contact each other kat fb, instagram or whatsapp..


 Haa.. yang tengah tu laa lebly.. Hihi..


Semalam sempat jumpe sejam je.. Boleh la kan kitorang lepak kat Putrajaya je laa.. Hihi.. Takpe next time in shaa Allah kite boleh jumpe lagi.. Thank u lebly!!




Muke budak excited jumpe air.. Haha..




Hopefully lepas nie dapat jumpe lagi sorang blogger yang agak rapat dengan e'in.. Name die kakton a.k.a bukan name sebenar.. Die kakton, e'in dikton.. Hahahahaha..

Monday, July 24, 2017

♥ Bestfriend Forever Contest By Ai ♥

Assalamualaikum..


BESTFRIEND FOREVER CONTEST BY AI | Hari nie berkesempatan sikit nak join contest.. Macam dah lame tak join ape-ape nie.. Hihi.. Thank u taw Ai sebab invite e'in.. :)


Klik banner untuk join ye korang..


E'in ade sorang bff nie.. Name die Saiyidah.. Kitorang kenal mase form 4.. Time tu 1 dorm kat sekolah teknik.. Tapi time sekolah kitorang kawan biase-biase je.. Takde istilah rapat or bff pun.. Kitorang start rapat bile abes sekolah.. Selalu contact sesame.. Selalu tido rumah die.. Haha! 


Macam-macam yang kitorang kongsi same-same.. Pasal hal bf time tu.. Pasal kawen jadi tak jadi.. Alahai ieda.. Haha.. Mak ieda pun dah kenal bena dengan e'in nie haa.. Lepas kawen memasing makin busy and kitorang memang dah jarang gile nak jumpe.. Tu pun just komen-komen kat fb @ ig je..


Gambar tahun 2014.. Malam nikah bff e'in.. Majlis resepsi die esoknye e'in tak dapat datang sebab same tarikh dengan majlis tunang cousin e'in.. Kemain merajuk die dengan mak die.. Haha.


Sekarang masing-masing dah ade family kecik.. Busy betul sampai raya tahun nie pun kitorang tak dapat jumpe.. Sodihhhhhhhhhhhh.. :( Takpe laa ieda, aku harap persahabatan kite nie kekal sampai bile-bile taw! Kau je yang tahu perangai gile aku.. Aku sayang kau taw!

Monday, July 17, 2017

♥ Ecad Turn 1 ♥

Assalamualaikum..


ECAD TURN 1| Alhamdulillah.. 21/6/2017 lepas ecad dah genap setahun.. Yeay!!! Anak ibu dah makin besar dah.. Takde celebration pape pun untuk ecad tahun nie.. Sebab pertama, birthday ecad jatuh pada bulan puasa.. Susah nak celebrate.. Mase macam singkat je rase.. Sebab kedua, nak celebrate time raya pun tak boleh.. Bz nak oiiii hujung minggu..


Takpe laa ye nak.. Dah buat pulut kuning, bubur putih bubur merah pun dah cukup dah.. Next year ibu dengan ayah janji akan celebrate okay!! E'in takde rase jeles or amek hati pun kalau ade 'orang luar' yang tanye kenape tak buat birthday party untuk ecad.. Ibu dengan ayah senyum je nak.. Kitorang hari-hari doakan ecad.. Rasenye tu lebih bermakna kot..


Semoga ecad membesar dengan sehat, menjadi anak yang soleh, dan berbakti pada ibu dengan ayah kelak ye anak.. Ibu ayah sayang ecad sampai bile-bile!!


4 hari lepas pun ecad dah berjaya jalan sendiri tanpa pegang ape-ape kat sekeliling.. Good job anak ibu!! Sejak-sejak dah pandai jalan nie, ibu nie makin macam tarzan pulak rase.. Haha.. Ecad makin tak reti duduk diam dah.. Asek nak kesana kesini je..




Ecad baru setahun tapi ramai dah tanye bile ecad nak dapat adik? Ewah ewah ewahhhhhhh.. Ibu buat-buat tak dengar jelaa.. Haha..

Monday, July 10, 2017

♥ Resepi Ikan Bawal Masam Manis ♥

Assalamualaikum..


RESEPI IKAN BAWAL MASAM MANIS | Rase macam teringin nak share resepi pulak laa kali nie.. Senang je resepi nie.. Cepat pun ye jugak.. Haritu tekak macam teringin sangat nak makan.. Tu yang buat tu.. Jom jengah care-carenye..




Bahan-Bahan:

1. 1 ekor ikan bawal

2. 1 sudu besar serbuk kunyit - digaul dengan ikan

3. Secubit garam - digaul dengan ikan

4. 1 biji bawang besar - dihiris

5. 1/2 inci halis - dihiris

6. 2 ulas bawang putih - dihiris

7. 1 biji tomato - potong dadu kecik-kecik

8. Timun - potong dadu kecik-kecik

9. 1 biji lada merah - belah dua, buang biji, dan potong dadu kecik-kecik

10. 1 sudu besar cili kisar

11. 3 sudu besar sos cili

12. 2 sudu besar sos tomato

13. Garam secukup rase


Cara-Cara:

1. Gaul ikan bawal dengan serbuk kunyit dan garam, goreng hingga masak dan ketepikan

2. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing

3. Masukkan sos cili dan sos tomato, kacau rata dan tuang sedikit air.. Kacau dan biar mendidih

4. Akir sekali masukkan tomato, timun, lada merah, bawang besar.. Kacau rata dan biarkan sampai pekat sikit.. Siap untuk dihidangkan!


P/s: Oh ye, e'in menang haritu giveaway dari Elsa.. Alhamdulillah.. :)

Monday, July 3, 2017

♥ Selamat Hari Raya! ♥

Assalamualaikum..


SELAMAT HARI RAYA! | Kemain seronok ea cuti raya seminggu.. Hari nie baru naik keja.. Hari nie jugak baru ade masa nak update blog.. Kemain lame tinggal blog.. Sakan beraya nooooo..


Takde laa sakan mane pun sebenarnye.. Cume excited sikit laa sebab ade si bujang tu plus balas dendam sikit untuk tahun lepas.. Yelaa tahun lepas orang sume pakai baju cantik-cantik, makan sedap-sedap.. Kite pakai kain batik, duduk rumah je.. Hahaha.. Tengah pantang kate die.. Tu yang excited lebih sikit tahun nie..


Tak terlambat lagi e'in nak ucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin kepada semua kawan-kawan blog e'in.. Mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.. Kot-kot e'in ade buat salah dengan korang, ade terkasar bahasa dengan korang, ade buat korang kecik hati ke kan.. Mintak maaf na.. 0-0 taw.. Janji tak buat lagi.. Haha!


Tahun nie pagi raya e'in dengan family asben.. Nasib baik rumah mak masing-masing tak jauh.. So takde laa berebut nak balik mane dulu.. Dah jom nak belanje gambar sikit.. Hihi..


Pagi raya.. Alamak aiii si bujang tu tak tengok camera pulak..








Tak larat nak lambung ecad tinggi-tinggi.. 10kg kot.. Haha..






Kawan-kawan blogger yang kat JB tu, yang rase-rase nak datang rumah tu, boleh PM tepi ea.. :p

Monday, June 19, 2017

♥ Centre Point Hotel Pratunam, Bangkok ♥

Assalamualaikum..


CENTRE POINT HOTEL PRATUNAM, BANGKOK | Fuh! Baru ade rase nak update pasal company trip pegi Bangkok hari tu.. Kitorang amek flight dari Singapore pegi ke Suvarnabhumi Airport.. Flight kol 12.35pm so memang awal laa tercongok kat Changi Airport tu..


 Time nie dorang tengah sedap bantai Starbucks, kite selpiaq jelaa.. Puasa kan.. Haha..


Sebelum boarding kite berangan dulu..


Sampai Suvarnabhumi Airport around 3.15pm.. Benda first sampai sane, beli simkad dulu.. Haa yang nie boss belanje untuk sume staff.. Alaaa staff bukan ramai pun kan.. Lupe plak nak snap gambar simkad tu.. Next entry laa ea e'in share.. Yang penting line lajuuuuuu.. Haha..


Sumber dari Google..


Kami menginap di Centre Point Hotel Pratunam, Bangkok untuk seminggu tu.. Hotel 4 star kalau tak silap.. Hotel nie memang terletak kat tengah-tengah bandar.. Sesak jangan cakap laa oii.. Jom e'in belanje sikit kawasan situ.. Serius macam e'in cakap sebelum nie, memang tak amek banyak gambar.. Mood tu takde.. Kenape ntah.. Maybe sebab bulan puasa kot.. Tak excited sangat nak pegi sini sebenarnye.. Haha..






 nie bilik untuk 4 orang.. Besar and selesa sangat..


Selfie dalam toilet tu MESTI untuk perempuan.. Haha..


Malam tu ade laa merayap kejap.. Sebab hotel nie kat tengah-tengah bandar, so memang dekat dengan shopping mall.. Merayap dalam shopping mall je malam tu.. Tu pun tak larat wey.. Penat lain macam.. Muke takde seri langsung.. Haha!




Dah tak tahu dah nak taip ape.. Haha.. Tunggu jelaa next entry korang! Oh ye, minggu nie minggu terakhir puasa kan.. Macam mane persiapan raya korang? Settle dah?

Monday, June 12, 2017

♥ Giveaway Duit Raya RM100 By Elsaalicious & Sponsors ♥

Assalamualaikum..


GIVEAWAY DUIT RAYA RM100 BY ELSAALICIOUS & SPONSORS | Hari nie baru berkesempatan nak update giveaway nie.. E'in join jugak laa sebab Elsa sendiri yang ajak.. Thanks taw Elsa!


Instagram: farrahinalif
Fb: Nur Farrahin
Email: farralif20@gmail.com


Klik banner untuk join ye..


Pengalaman seronok dan nakal anda masa zaman kumpul duit raya dulu:
Sebenarnye kan, e'in takde pulak pengalaman nakal time raya dulu.. (Betul ke nie?) Hahahaha.. Betul laa.. Tak caye ke.. Yang e'in ingat sampai sekarang nie die, 

Kite nie budak-budak kalau time raya, ape yang dah seta dalam kepala, nak kumpul duit banyak-banyak.. Sebab tu laa kekadang kalau beri salam kat rumah orang siap cakap "kitorang tak nak masuk cik, dah kenyang.." Padahal kemain perut lapart memasing.. Nak jadikan cite, time tu e'in dengan cousin ade dalam 6 orang tak silap.. Raya same.. Sampai satu rumah nie, kitorang kena paksa masuk rumah walaupun dah banyak alasan kitorang reka.. Haha.. Bile dah abes makan and minum sume, kitorang pun cakap laa nak balik dengan muke sengih-sengih.. Yelaa nak dapat duit kan.. Bile sume dah salam, hampehhhh sorang pun takde dapat duit raya.. Memasing dah buat muke laa kan.. Dah sampai luar, ade sorang cousin e'in bisik suruh cakap makcik nie kedekut.. Sume setuju! So kitorang siap sedia laa kan.. 

Cousin: 1.. 2.. 3..!
Semua: KEDEKUT!!!!

Lepas tu sume lari ketawa terbahak-bahak.. Yang penting kitorang memang dengar laa makcik tu jerit balik marah kitorang..

Makcik: BERTUAH PUNYA BUDAK-BUDAK!!


Hahahahaha.. Adik-adik jangan ikut perangai macam nie taw..

Monday, June 5, 2017

♥ Back To Reality ♥

Assalamualaikum..


BACK TO REALITY | Alhamdulillah, dah hari ke 10 kite sume berpuasa.. Still tak terlambat lagi e'in nak ucapkan selamat berpuasa kat sume orang! Jangan ngelat puasa ea memasing.. Hihi..


E'in baru lepas balik company trip pegi Thailand.. Seminggu okay.. Nati laa e'in cite pengalaman time kat sane.. Sebab tak banyak amek gambar pun.. Yela dah laa pegi time puasa macam nie, dengan panas terik lain macam lagi.. Memang takde mood langsung nak amek gambar.. Nak kena belek balik gambar-gambar yang ade kat dalam telipon nie.. Haha..


Korang doa-doa laa ye e'in nak cite pasal tu.. Tu pun kalau ade yang nak bace laa.. Haha.. Hari nie malas lagi nak cite..


Gambar semalam nie time nak berbuka.. Nie bodek ibu ke nie suh beli baju raya banyak-banyak? Haha..


Eh ecad steady je taw mase seminggu e'in takde.. Hari-hari e'in buat video call.. Die boleh buat dangggg je, main.. Hari ke 4 baru nak tengok betul-betul.. Bertuah betul! Haha..


Okay korang, jumpe lagi di lain entry!

Monday, May 22, 2017

♥ Macam Mane Nak Tinggal ♥

Assalamualaikum..


MACAM MANE NAK TINGGAL | Nak cite pasal anak lagi boleh tak? Boleh laa.. Boleh laa ea.. Hihi.. Ecad nie memang manja dengan ayah die taw.. Senang kate orang cakap anak bapak laa kan.. Kalau ayah die ade, ibu die nie die tak pandang langsung.. Asek melekat jelaa dengan ayah die..


Main, mandi sume nak dengan ayah die.. Ayah die pegi keja die nangis.. Ayah die balik keja kalau tak dukung die, die nangis.. Cube kalau ibu die, die senyum aje siap lambai tangan lagi taw! Ibu is soooooooo jeles! Hahaha..


Tapi tapi tapiiiiii, kalau nak tido malam tu baru ecad cari ibu die.. Kalau tak, memang die tak nak tido plus meraung.. Nak jadikan cite, next week seminggu e'in takde.. Ecad and ayah die kena tinggal laa seminggu.. E'in pegi mane? Nanti e'in update entry ea.. Hihi..


Yang risaunye, macam mane ecad nak tido malam kalau e'in takde nanti.. Asben siap pesan,

Asben: Sebelum pegi nanti, satu baju yang dah pakai, jangan basuh.. Bagi ecad cium nak tido nanti..


Hahahahaha.. Sampai macam tu sekali taw.. Kalau tido die memang nak ngempeng aje dengan e'in.. Golek-golek, minum susu, masuk bawah ketiak e'in, tido.. Hahahaha.. Penah sekali tu e'in balik lambat sebab ade meeting.. Asben whatsapp time tu dah kol 10.00 malam cakap ecad tak nak tido.. Oh ye ecad memang jenis yang tido awal.. Kol 9.30 malam tu selalunye die dah tido dah..


Malam dari keja tu, sampai rumah, basuh kaki, e'in terus masuk bilik.. Ecad nampak muke e'in terus die nangis.. Dalam hati siap cakap, "oooo pandai ea nak tido baru cari ibu.. " Hihi.. E'in peluk die tepuk-tepuk, die masuk bawah ketiak, terus tido.. Tak sampai 5 minit pun dah lelap.. Hai laaa anak..


Tengok nanti ecad yang nangis ke ibu die yang nangis.. Hahaha..


Okay tu je nak cite sebab risau sangat pasal ecad nanti.. Dah laa seminggu.. Kalau 2 3 hari takpe laa jugak.. Huhu..

Monday, May 15, 2017

♥ Ubat Gigi Yang Sesuai ♥

Assalamualakum..


UBAT GIGI YANG SESUAI | E'in nak tanye laa mommy mommy yang ade kat sini, selalunye untuk baby, mommy selalu gune ubat gigi ape ek? E'in tak tahu nie.. Sebab nak gosok gigi anak bujang e'in tu haa..


Bebudak nie memang ade simpton susah nak gosok gigi ek.. Kalau nak gosok tu, die punye meraung macam kena dera.. Hahaha.. Sebelum nie e'in just gosok je gigi ecad gune kain basah.. Time tu gigi ecad baru ade 4 batang je.. Laa nie umo dah 11 bulan, gigi dah ade 6 batang.. Yeayy!


E'in jumpe berus gigi nie semalam kat jusco.. Tapi ubat gigi tak tahu nak pakai yang mane.. Huhu..


Patut laa air liur asek menjijs, suke main bubble kat mulut die, gigi nak tumbuh banyak dah.. Hihi..


Betul laa ek orang tua-tua cakap.. Budak sume tak same.. Ade yang jalan cepat tapi tumbuh gigi lambat.. Ade yang tumbuh gigi cepat, tapi jalan lambat.. Macam ecad nie kes yang kedua laa.. Umo dah nak masuk 11 bulan, gigi dah 6 batang, jalan dengan duduk tak pandai lagi.. Hihi..


Kalau ade mommy mommy yang tahu pasal ubat gigi yang sesuai, share laa dengan e'in okay.. Thank u in advance!

Monday, May 8, 2017

♥ Giveaway Free Name Card By Busyratakiyudin ♥

Assalamualaikum..


GIVEAWAY FREE NAME CARD BY BUSYRATAKIYUDIN | Hari nie e'in nak join giveaway lagi.. Sebenarnye ade dapat banyak jugak blogger ajak join segmen and give away, tapi tak mampu e'in nak join semuanye.. Maaf ye.. Tapi jangan serik nak invite e'in lagi taw! Hihi..


Kali nie e'in sempat nak join giveaway by blogger Busyra.. Nasib baik sempat lagi sebab last date 25 Mei 2017.. Ape yang menarik pasal giveaway nie? Haaaa sape yang terpilih akan dapat free name card.. Jangan ingat blogger tak payah name card okay.. Jom sape yang rase free tu, join join selagi sempat!




Syarat-Syarat:

1. Follow blog Busyra Takiyudin - DONE

2. Follow G+ google - DONE

3. Like page blog busyra - DONE

4. Buat 1 entri, letak banner dan backlink kan ke entry nie - DONE

5. Sebut 3 perkataan menggambarkan blog Busyra Takiyudin - CANIK, SIMPLE, OWNER CANTIK

6. Tinggalkan link entry di ruangan komen 


Senang kan? Good luck untuk diri sendiri! Hihi..

Thursday, April 27, 2017

♥ Impiana Hotel, Penginapan Sempurna Di Ipoh ♥

Assalamualaikum..


IMPIANA HOTEL, PENGINAPAN SEMPURNA DI IPOH | Korang nak cari tempat percutian yang menarik? Korang boleh pegi ke Ipoh, Perak.. Sape cakap Ipoh tak best? Dulu Ipoh memang dipandang sepi.. Ramai yang cakap Ipoh bukan lah bandar pelancongan seperti Georgetown dan Melaka, tapi sekarang Ipoh tersenarai antara 10 bandar yang perlu dilawati di Asia menurut penerbit buku panduan pelancongan, Lonely Planet.. Terbaik laa Ipoh!


Dah sampai Ipoh, mesti nak cari tempat penginapan kan? Tempat penginapan yang e'in nak cadangkan kat korang ialah Impiana Hotel Ipoh.. Dulu hotel nie dikenali sebagai Casuarina Hotel Ipoh.. Terletak kat tengah-tengah bandaraya Ipoh dan terdapat jugak tempat-tempat yang menarik di sekitar Bandar Ipoh.. Hotel nie bertaraf 4 bintang dan penginapan yang disediakan dari ekonomi sehingga mewah.. Hotel nie jugak menyediakan 200 bilik untuk para pengunjung yang ingin bermalam di sini.. Pemandangan dari hotel nie memang cantik okay korang., Tetamu boleh lihat keindahan bukit-bukit Batu Kapur yang berdekatan dengan kawasan hotel..




Antara jenis bilik yang disediakan oleh pihak hotel ialah Deluxe Room.. Bilik nie sesuai untuk dua dan tiga orang tetamu.. Manakala Club Room saiznye lebih besar sikit berbanding Deluxe Room.. Kuantiti tetamu untuk bilik nie still dua dan tiga orang tetamu.. Bagi korang yang inginkan bilik serba mewah boleh menginap di Suite Room.. Pemandangan yang cantik dari dalam bilik.. Keluasan bilik jugak amat memuaskan.. Royal Suite pulak lebih mewah dari Suite Room.. Bilik nie dilengkapi dengan perabot yang mewah dan moden.. Dari bilik hotel, tetamu boleh lihat pemandangan yang sangat cantik.. Keluasan bilik sesuai untuk lapan orang.. Rata-rata kemudahan di dalam bilik hotel adalah same.. Cume Royal Suite je yang ade Jacuzzi di dalam bilik air..


Deluxe Room.. Salah satu bilik di Impiana Hotel, Ipoh..


Pihak hotel jugak Menyediakan pelbagai jenis kemudahan lain bagi tetamu yang menginap di sini.. Antaranye ialah wifi percuma, kedai runcit, dobi, kawasan letak keta, minuman harian percuma, dewan seminar dan majlis perkahwinan, perkhidmatan penghantaran ke lapangan terbang, restoran dan banyak lagi..


Salah satu bilik seminar di Impiana Hotel, Ipoh..


Kat sini korang tak payah risau kalau korang lapar tengah malam.. Tetamu tak perlu susah-susah nak keluar cari makanan.. Kat hotel nie ade 4 buah restoran yang menyediakan pelbagai jenis makanan dari barat dan asia.. Antaranye ialah The Coffee House.. Restoran nie terletak di lobby hotel dan di buka setiap hari bermula jam 6 pagi sehingga 2 pagi.. Tiap hari tema masakan berlainan okay korang.. Restoran The Bistro pula bertemakan makanan barat..  Dibuka setiap hari dari jam 5 petang hingga 1 pagi.. Hujung minggu saje dibuka sehingga jam 2 pagi.. The Bistro nie terletak di bawah lobby hotel.. Ketiga iala The Club Lounge yang terletak di aras Mezzanine.. Waktu operasi adalah dari jam 6 pagi hingga 10 malam.. Yang terakhir ialah The Deli.. Kat sini pihak restoran menyediakan menu yang lebih santai di mana pengunjung boleh berborak bersama keluarga atau rakan-rakan sambil menikmati makanan yang ringkas dan ringan.. Waktu operasi dari jam 10 pagi hingga 10 malam..


The Coffee House..


Mengenai tempat tarikan pelancongan di Ipoh pulak ialah Istana Kellie, Lost World Of Tambun dan Ipoh Railway Station.. Lost World Of Tambun terbahagi kepada beberape bahagian. Lost World Water Park, Lost World Amusement Park, Lost World Petty Zoo, Lost World Tiger Valley, Lost World Tin Valley dan Lost World Adventure Park.. Taman tema nie sememangnye sesuai untuk korang bawak keluarga terutamanye kanak-kanak untuk bercuti..


Lost World Of Tambun..


Istana Kellie atau Kellie's Castle ialah sebuah istana kota yang terletak di tepi jalan Simpang Pulai ke Batu Gajah, Negeri Perak.. Bangunan tiga tingkat nie direka bentuk seperti sebuah istana Moghul di bandar Agra, India.. Yang menariknye, orang-orang yang membina bangunan tersebut dibawa khas dari Madras.. Kat sini terdapat sebuah jambatan menyeberangi Sungai Kinta yang dibina agar mudah ke Istana Kellie.. Istana Kellie sering menjadi lokasi penggambaran drama dan filem.. Antaranye ialah filem Anna And The King.. Datang sane wajib amek gambar okay!


Istana Kellie..


Kalau dah datang bercuti mesti nak cari dan cube makanan-makanan yang sedap di negeri Perak.. Tak gitu? Antara makanan yang wajib anda cube ialah mee udang sempoi diraja.. Jalan-Jalan Cari Makan TV3 pun penah terjah ke sini taw.. Selain mee udang, antara menu menarik kat situ ialah lobster bakar telur masin, ketam masak telur masin, mee ketam nipah dan mee udang laut.. Time menaip nie pun dah terliur, ape tah lagi kalau depan mata.. Wajib pegi dan cube!


Terliur ke idok?


Ipoh bestkan? Actually banyak lagi tempat penginapan dan tempat tarikan pelancong dan makanan-makanan yang sedap di Ipoh.. Lain kali e'in share dengan korang.. Korang yang teringin nak menginap di hotel nie, cepat book Impiana Hotel Ipoh on Traveloka dengan segera!! Bye..

Tuesday, April 25, 2017

♥ Segmen: Seorang Syed Nak Bloglist! ♥

Assalamualaikum..


SEGMEN: SEORANG SYED NAK BLOGLIST! | Last week entry e'in merepek kan.. So sorang blogger nie invite e'in untuk join segmen die.. So tanpa perlu berfikir panjang (cewahhhh) e'in nak join jugak laa segmen die.. hihi..


Syarat-syarat untuk sertai segmen "Seorang Syed Nak Bloglist!"

1. Anda haruslah mempunyai blog yang aktif - Aktif laa kot

2. Follow blog Seorang Syed - Done

3. Follow Google+ Seorang Syed - Done

4. Buat satu entry di blog anda bertajuk: "Segmen: Seorang Syed Nak Bloglist!" - Done

5. Nyatakan kenapa anda mahu berada di dalam Bloglist Seorang Syed dan tulis short review tentang blog Seorang Syed
- E'in nak blog e'in ade dalam Bloglist Seorang Syed sebab tak nak bagi syed selfish sensorang.. Haha.. Selain tu nak berkenalan dengan blogger lain dan merapatkan silaturrahim..
- Short review: Blog seorang bakal cikgu yang sangat best.. Penulisan yang bak karangan tapi penuh input.. Kipidap cikgu! Dan yang paling penting! Boleh dibawak gurau.. Hihi..

6. Letak banner segmen




Okay done! Syed, e'in dah join taw!

Monday, April 17, 2017

♥ Monday Blues ♥

Assalamualaikum..


MONDAY BLUES | Asal hari isnin je lemau.. Asal hari isnin je malas nak bangun pegi keja.. Asal hari isnin je malas nak buat tu.. Asal hari isnin je malas nak buat nie.. Eh sume malas bile hari isnin.. Alaaaaaaa e'in nie kalau bukan hari isnin pun memang malas sentiasa! HAHAHAHAHA!


Nape laaaaa kejap je hari isnin.. Nape laaaaaaaaaa lambat benau nak hari sabtu/ahad.. Hailaaaaaaa..


Sebenarnye e'in tak tahu nak update ape kali nie.. Sebab tu merepek meraban macam nie.. Haha..


Kasi tepek gambar monday blues sekeping.. Sekeping hati di bawa berlari.. Jauh melalui jalan nan sepi.. Merepek lagi.. Hmmmmmmmm..


Harap-harap next entry e'in dah ade modal nak cite ape.. Tolong laaaaaaaaaaa jangan merepek lagi macam nie..

Monday, April 10, 2017

♥ Resepi Ayam Paprik Mudah ♥

Assalamualaikum..


RESEPI AYAM PAPRIK MUDAH | Hari nie e'in nak kongsi resepi lagi, memandangkan sekarang nie selera and nafsu makan kemain lagi.. Huhu.. Sebelum nie kalau e'in kongsi rezeki, e'in tak letak sukatan sebab kalau masak memang tak pandai nak suka-sukat nie, main campak aje sume bahan.. Maaf ye.. Huhu..


So hari nie, e'in try letak sukatan sekali.. Nie untuk 2 orang makan taw..





Bahan-Bahan:

1. 1 mangkuk kecil isi ayam - dipotong kecil

2. 1 ulang bawang putih - dikisar/ditumbuk

3. 1/2 labu bawang besar - dikisar/ditumbuk

4. 1 sudu besar cili kisar

5. 2 sudu besar sos tiram

6. Sayur (lobak merah, kacang panjang, baby corn dan bunga kobis)

7. 1/2 labu bawang besar - dihiris

8. 2 batang cili padi - dihiris (kalau nak pedas lagi, boleh tambah)

9. Garam

10. Minyak masak untuk menumis

11. 2 helai daun limau purut


Cara-Cara:

1. Panaskan minyak didalam kuali

2. Tumiskan cili kisar, bawang putih dan bawang besar yang dah dikisar

3. Masukkan ayam, sos tiram, sedikit air dan kacau rata

4. Tutup kuali untuk masak ayam sehingga empuk

5. Bila ayam dah empuk, masukkan sayur, cili padi, garam dan ajinomoto

6. Masukkan air sikit lagi kalau nak berkuah

7. Tutup periuk sekejap je untuk bagi sayur empuk

8. Siap untuk dihidangkan!


Selamat mencuba korang.. :)


P/s: Kekadang e'in buntu nak masak ape kat rumah.. Jom korang share resepi yang selalu korang masak kat rumah..

Monday, April 3, 2017

♥ Blog List Updated ♥

Assalamualaikum..


BLOG LIST UPDATED | Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi dapt lagi kite berkumpul dan memeriahkan lagi majlis kite hari nie.. Ewah kemahin mukadimah! Majlis ape e'in oiii.. Hahahaha.. Bile dah monday blues memang gini laa gamaknye..


Akhirnye! Setelah menempuh segala cabaran dan jugak rintangan, impian, angan-angan dan jugak cita-cita, (HAHAHAHA!!) e'in dah berjaya update blog list! Yeayyy!!






Sila semak samade blog korang tersenarai ke tak.. Muahahaha.. Hopefully lepas nie, e'in takde lagi tertinggal nak terjah blog sape..


Adios!

Monday, March 27, 2017

♥ Craving Satisfied! ♥

Assalamualaikum..


CRAVING SATISFIED! | Best taw sebenarnye kalau masuk dunia blogging nie.. Kite dapat ramai kawan baru.. E'in start blogging lame dah.. Tak ingat tahun bile.. Hahaha.. Tapi ade kawan-kawan blogger yang tak aktif blogger lagi tapi kitorang still keep in touch until today through facebook and instagram..


Nasib baik e'in still keep blogging sampai hari nie even update seminggu sekali.. Janji update kan! Dapat lagi kawan-kawan baru.. Hihi.. Terima kasih taw korang sebab sudiiiiii jadi kawan titew... Gittuwwww! Hahaha..


Entry lepas kan e'in ade update pasal teringin gile nak makan popcorn garret.. Kan kan kan.. Ade sorang blogger cantik dan baik hati nie, sanggup belikan untuk e'in plus pos taw korang! Sape blogger tu? Nie die, blogger Anies .. Korang boleh laa jengah blog die.. Hihi..


Bahagianyeee tekak.. Alhamdulillah.. Hihi..


Thanks sangat-sangat taw Anies! Hihi..


p/s: Asek sebut nak update bloglist tapi tak update-update pun.. Haish.. Sila rajin e'in!

Monday, March 20, 2017

♥ Misi Kesayangan Dah Kawen ♥

Assalamualikum..


MISI KESAYANGAN DAH KAWEN | Sabtu lepas, cousin kesayangan e'in dah kawen.. Nape panggil die misi? Sebab die nurse.. Kitorang memang panggil die misi.. Hahaha.. Alhamdulillah walaupun cuaca hujan aje sekarang, mase majlis tu cuaca elok sangat..


Tahniah misi & bad! Welcome to the club.. Semoga korang berbahagia hingga ke Jannah, In shaa Allah.. Cepat sikit bagi ecad kawan ea.. Kihkihkih.. Jom laa layan gambar even gambar tak banyak sebab ecad tengah demam time tu.. Merengek aje..


Malam berinai.. Yang tengah-tengah tu bukan pengantin tapi kakak die.. Pengantin tengah berinai time nie.. Kitorang pinjam jap pelamin nikah die.. Hihi..




Lepas nikah.. Alhamdulillah.. E'in punye baju bridesmaid tak siap taw.. Sebab tu dok belakang tu haa.. Nasib baik ade jubah kaler purple.. Huhu..


BrideXBridesmaid


Gambar dengan pengantin time sanding pun takde sebab time nie anta ecad kat rumah mak mertua jap sebab ecad makin tak selesa..


Okay, tu je nak cite.. Haha..
 

ALL RIGHT RESERVED|THIS BLOG IS DESIGN BY RRAI